RECEPETEK - EGÉSZSÉGES ÉTELEK - DIÓSGUBA Szafis Húsvéti kalács maradékból
Nem szeretem kidobni/pazarolni a dolgokat, igyekszem mindent felhasználni, így történt ez a húsvéti kalács maradékkal is. Editke (Balázs anyukája) nagyon finom húsvéti kalácsokat sütött nekünk Szafis lisztkeverékből. A maradék kalácsból pedig diós guba készült ebédre, ami a családunk egyik kedvence. Én már készítettem maradék gluténmentes péksüteményből is, így is nagyon finom lett. Ajánlom Mindenkinek szeretettel!
DIÓSGUBA RECEPT, ahogy én csinálom: A Szafis kalács maradékot felkockáztam és vanília sodóval leöntöttem (vanília sodó: 1/2l laktózmentes tejet - de bármilyen magtejjel vagy kókusztejjel is készíthető érzékenység függvényében, 3tojássárgájával, vanília porral és mézzel elkevertem és addig főztem, amíg éppen csak elkezdett bugyogni és be nem sűrűsödött), majd rétegeztem a sodós kalácsot, diót (diót kókuszvirág cukorral kevertem el és persze mákkal is készíthető természetesen, mint az igazi mákosguba) és a cukormentes áfonyalekvárt, majd kezdtem elölről: rá megint sodós kalács, dió és lekvár. Sütőben 180C-on sütöttem 25percig. Annak aki szaftosabban szereti érdemes a vanília sodóból kicsit többet készíteni és elfelezni: felét ráönteni a kalácsra, felét meg az elkészült diós gubára önteni.
Tényleg nagyon finom lett, ha van otthon maradék kalács mindenképpen érdemes kipróbálni!